Een tuin met grote belevingswaarde, veel natuur, weinig werk en geen onverwacht gedoe
Natuurtuin of natuurlijke tuin?
De gangbare wijze van tuinieren bestaat uit het aanleggen van een waterdichte verharding, een waterafvoersysteem om de neerslag af te voeren in een rioolstelsel, het bemesten van de bodem en het aanplanten van heesters, bomen en vaste planten. In de regel bestaat deze aanplant uit exoten, dus planten die van nature niet in Nederland ‘in het wild’ voorkomen en uit planten, die qua aard, nu juist niet in deze tuinomgeving passen.
Vervolgens moet deze creatie onderhouden worden. Dat betekent regelmatig schoffelen, water geven, snoeien, bemesten en het bestrijden van de regelmatig terugkerende plagen en aantastingen. Het uitvoeren van al deze activiteiten vinden we inmiddels zo vanzelfsprekend dat we ons nauwelijks afvragen of het ook anders kan.
Dat kan anders ! En wel in een natuurtuin of in een natuurlijke tuin.
“Bij een Natuurtuin is de verharding bij voorkeur waterdoorlatend, wordt de bodem niet bemest, daar ordent de begroeiing zich vanzelf en zijn schoffelen en het regelmatig bestrijden van plagen en aantastingen niet nodig”
De mens creëert het milieu en de natuur creëert de begroeiing. Invloed op deze begroeiingen bestaat uit een beperkt aantal beheersmaatregelen, zoals maaien, begrazing en snoeien.
De natuurlijke tuin
Dan is er nog een ‘tussenvorm’, de natuurlijke tuin.
Ook in de natuurlijke tuin creëert de mens het tuinmilieu. Vervolgens wordt een beplanting aangebracht die van nature, individueel en in onderlinge samenhang in dit tuinmilieu thuishoort. Dit kunnen dan inheemse plantensoorten zijn, maar ook exoten. Met behulp van enig wiedwerk ontstaat dan na verloop van tijd een natuurlijke ordening met een hoge belevingswaarde en een sterke natuurlijke weerstand tegen ziekten en plagen.
Natuurtuinen zijn circulaire tuinen
Natuur- en natuurlijke tuinen zijn altijd circulaire tuinen. Tuinafval bestaat dan niet meer. Bladeren, fijn snoeiafval, maaisel en dergelijke kunnen in de meeste gevallen gewoon tussen de beplanting blijven liggen of worden omgezet in compost of bokashi (gefermenteerd organisch materiaal). Van grof snoeiafval kan een takkenril worden gemaakt. Natuur- en natuurlijke tuinen hebben een grote aantrekkingskracht op allerlei organismen zoals vogels en nuttige insecten. Met behulp van nestkasten, insectenhotels, stapelmuurtjes, water(schalen) en dergelijke kan hun blijvende aanwezigheid in de tuin worden gestimuleerd.
“Zo ontstaat een tuin met een grote belevingswaarde, veel natuur, weinig werk en geen onverwacht gedoe.”
design, aanleg, beheer & tuincoach
van natuurtuinen & natuurlijke tuinen
Ben Bouwman
06 14 23 77 36
info@natuurtuinen.com
www.natuurtuinen.com
Kwaliteit & Doelgericht
Wat ik voor u kan betekenen?
- Specialist in het ontwerpen en vormgeven van natuurtuinen & natuurlijke tuinen.
Elk ontwerp is uniek en voor elke beurs is een ontwerp mogelijk - Ik kan deze ontworpen natuurtuin ook voor u aanleggen en/of beheren.
- Indien u zelf aan de slag wilt kan ik u als Tuincoach begeleiden bij het zelf creëren van de ultieme natuurtuin.
Verder kunt u bij mij terecht voor:
- Analyse van de bodem en groeiplaatsomstandigheden
- Biologische gewasbescherming
- Verbeteren van de plantweerbaarheid