Interessante nieuwsberichten voor mensen met een natuurtuin of een natuurlijke tuin

Verander het voedselsysteem. Begin bij jezelf!

Verander het voedselsysteem. Begin bij jezelf!

Kerstmis staat voor de deur. Voor veel mensen de tijd om gezellig en véél te eten met familie en vrienden. Toch is het ook een goed moment om stil te staan bij hoe we in Nederland met voedsel omgaan. Want het gaat helaas de verkeerde kant op: voedselverspilling, uitputting van de bodem en een verlies aan biodiversiteit. Gelukkig zijn er oplossingen.

Lees meer
Tuinvogeltelling 27, 28 & 29 januari 2023

Tuinvogeltelling 27, 28 & 29 januari 2023

Op 27, 28 en 29 januari is de Nationale Tuinvogeltelling van Vogelbescherming Nederland! En dan gaan we weer tuinvogels tellen in de natuurtuin! Dit jaar is het feest: de Tuinvogeltelling bestaat twintig jaar. Dankzij alle tellers heeft Vogelbescherming een beter beeld van hoe vogels in de winter tuinen gebruiken. En dat draagt weer bij aan het beschermen van de tuinvogels.

Lees meer
Rewilding: vertrouwen in de natuur

Rewilding: vertrouwen in de natuur

Met dit bericht willen wij meer bekendheid geven aan de term REWILDING.

Ongerepte wildernis zonder menselijke invloeden bestaat niet meer. En dat heeft gevolgen voor ons klimaat, voor de biodiversiteit en voor onze flora en fauna. Kunnen we grote crises oplossen door de natuur meer ruimte te geven? Met rewilding geef je meer ruimte aan natuurlijke processen.

Lees meer
Fête de la Nature

Fête de la Nature

Heb jij zin in een feestje in de natuur? Doe dan mee aan het natuurfestival Fête de la Nature van vrijdag 2 tot en met zondag 4 september. Door het hele land zijn er allerlei activiteiten: van biodiverse fietstochten tot duisterniswandelingen, voor ieder wat wils! Laat je door de natuur inspireren en verwonderen en ervaar dat dit best gelukkig kan maken.

Lees meer
Inheemse planten in je natuurtuin

Inheemse planten in je natuurtuin

Wereldwijd neemt de biodiversiteit af. We werken niet met de natuur, maar ertegen. Denk aan het gebruik van pesticiden en kunstmest of versnippering. Kweker Martin Stevens schreef samen met Marlies Huijzer het boek ‘Wilde planten in eigen tuin’. We moeten volgens hem met de natuur werken en meer ruimte geven aan inheemse planten. Deze zijn cruciaal voor de biodiversiteit. Dat kan ook in jouw tuin!

Lees meer
Voedselbos in je natuurtuin

Voedselbos in je natuurtuin

Een voedselbos is een bossysteem dat vol staat met soorten bomen en struiken waarvan wij de producten lekker vinden, maar ook met soorten die het systeem helpen ontwikkelen. Al het leven is er welkom en voelt zich er thuis.

Tegelijkertijd is een voedselbos ook een rationeel opgezet rendabel landbouwsysteem. Rendabel omdat er heel veel uit geoogst kan worden, maar ook omdat een voedselbos nauwelijks onderhoudswerk kent en geen inputs van buiten.

Lees meer
Een natuurlijke geveltuin aanleggen

Een natuurlijke geveltuin aanleggen

Wil jij graag jouw straat wat groener maken? Dat doe je met een geveltuin! Een geveltuin aanleggen is leuk om te doen, de straat knapt ervan op en uw huis blijft in de zomer koeler. Meer groen maakt de stad ook beter bestand tegen klimaatveranderingen en wateroverlast en is goed voor insecten en vogels.
Een geveltuin is een strook planten tegen de gevel van een woning, een minituin voor jouw deur op jouw stoep. Ze zijn vooral geschikt in straten waar de huizen geen voortuin hebben. Eén enkele klimplant, stokroos of zonnebloem maakt het straatbeeld al gezelliger, maar andere planten kunnen natuurlijk ook. U kiest zelf.

Lees meer
Een groener Nederland begint in je eigen natuurtuin

Een groener Nederland begint in je eigen natuurtuin

Het is tijd om samen de tuin in te gaan, want in de tuin begint het! Met de campagne ‘Een groener Nederland begint in je eigen tuin’ helpt de website van Ons Water bewoners en gemeenten om de buitenruimte zo klimaatbestendig mogelijk in te richten. Denk hierbij aan het vervangen van tegels voor groen en het opvangen van regenwater. Op steeds meer plekken in het land duiken initiatieven op om samen met tuineigenaren de handen uit de mouwen te steken. Veel van deze maatregelen zijn eenvoudig toe te passen én hebben direct resultaat, dus laten we met z’n allen aan de slag gaan!

Lees meer
De week van de Boom – 9 t/m 14 mei

De week van de Boom – 9 t/m 14 mei

Een hele week speciaal in het teken van de boom! Van 9 t/m 14 mei wordt de boom in het zonnetje gezet. WeMakeThe.City Green organiseert de Week van de Boom.

Het is fascinerend om te zien hoe een kale stam met een paar takken elk jaar weer transformeert tot een groene oase. Eerst keek je nog dwars door de takken heen, maar enkele weken later is dat niet meer voor te stellen, ineens zit de boom ook vol met insecten en vogels. Daarom is het echt van belang om eens bij bomen stil te staan.

Lees meer
Groene parkeerplaats = een ecologische keuze

Groene parkeerplaats = een ecologische keuze

Groen parkeren wordt het nieuwe normaal! Een groene parkeerplaats is een duurzame en ecologische keuze.
Een parkeerplaats heeft namelijk maar één functie: je auto erop zetten. Maar wat als er geen auto op staat? Dan zie je vaak alleen tegels. Groene parkeerplaatsen zorgen voor stukjes groen waar je ze eigenlijk niet verwacht. Dat draagt bij aan de biodiversiteit en zorgt ervoor dat regenwater beter in de grond zakt.

Deze parkeerplaatsen maken gebruik van zogenaamde halfverharding. Dit betekent dat je tegels gebruikt die deels water doorlaten. Wees creatief en maak iets moois en groens van jouw parkeerplaats.

Lees meer
Tegelwippen voor een natuurtuin!

Tegelwippen voor een natuurtuin!

21 maart t/m 31 oktober is het NK Tegelwippen 2022

Het klimaat in Nederland veranderd waardoor het weer steeds extremer wordt. Heftige regenbuien en lange periodes van hitte en droogte zijn tegenwoordig normaal. Hierdoor krijgen we steeds vaker te maken met problemen als hittestress en wateroverlast, omdat onze leefomgeving te versteend is. Al die stenen verkoelen niet op een hete dag en laten geen water door wanneer het regent. Dat regenwater kan dan bijvoorbeeld het riool overbelasten of je dorp laten overstromen. Meer groene natuur voorkomt zulke narigheid.

Lees meer
Voer de Bij! 22 april Nationale Zaaidag

Voer de Bij! 22 april Nationale Zaaidag

Scoor je gratis zaad vanaf 1 april

Goed nieuws voor mensen met een natuurtuin, want in 2022 openen The Pollinators weer de voedselbanken voor bijen. Er zijn liefst 1500 verspreid over Nederland. Iedereen kan daar vanaf 1 april de gratis zakjes biologische bloemenzaden afhalen om de hongerige bijen bij te voeren.

Op 22 april Nationale Zaaidag gaan we dan met tienduizenden mensen tegelijk biologische bloemen zaaien; In tuinen, balkonnetjes, dakterrassen, en en natuurlijk in uw eigen natuurtuin!

Lees meer
Zwaluwtuin en paddenpoel

Zwaluwtuin en paddenpoel

Nieuwe natuurtuin speciaal voor de huiszwaluw!

In augustus starten we met de aanleg van een natuurtuin die speciaal is ontworpen voor de huiszwaluw. In de omgeving van de woning van deze opdrachtgever verblijven veel huiszwaluwen, zodat het aantrekkelijk is om hun aanwezigheid verder te consolideren.

De huiszwaluw is een echte cultuurvolger die zijn nesten maakt tegen gevels van huizen met een brede dakoverstek, onder bruggen en dergelijke. Deze nesten zijn komvormig en worden gebouwd van klei en zand. Huiszwaluwen eten vliegende insecten, vooral muggen, die in volle vlucht gevangen worden. De huiszwaluw overwintert in Afrika.

Lees meer
Heinz Erven, een pionier op gebied van het composteren

Heinz Erven, een pionier op gebied van het composteren

Een van de grondleggers op gebied van het composteren en biologisch tuinieren was de in 1900 in Duitsland geboren Heinz Erven. Hij schreef op 81-jarige leeftijd het boekje “Mijn paradijs”, waarin hij uit eigen ervaring spreekt over de biologische samenhang van planten en dieren in de tuin, en dat als je deze natuur zijn gang laat gaan er altijd weer een ecologische evenwicht ontstaat. Veel van zijn besproken principes zie je nu terug in de moderne permacultuur.

Zo schrijft hij over zijn vele medewerkers in de tuin, geen mensen, maar dieren, waaronder ook de regenworm, een van de belangrijke spelers van het composteren, maar ook over vogels, egels, mieren, slakken, luizen, rupsen, oorwormen, e.v.a….

Lees meer

design, aanleg, beheer & tuincoach
van natuurtuinen & natuurlijke tuinen

  Ben Bouwman
   06 14 23 77 36
  info@natuurtuinen.com
  www.natuurtuinen.com

Kwaliteit & Doelgericht

Wat ik voor u kan betekenen?

  • Specialist in het ontwerpen en vormgeven van natuurtuinen & natuurlijke tuinen.
    Elk ontwerp is uniek en voor elke beurs is een ontwerp mogelijk
  • Ik kan deze ontworpen natuurtuin ook voor u aanleggen en/of beheren.
  • Indien u zelf aan de slag wilt kan ik u als Tuincoach begeleiden bij het zelf creëren van de ultieme natuurtuin.

Verder kunt u bij mij terecht voor:

  • Analyse van de bodem en groeiplaatsomstandigheden
  • Biologische gewasbescherming
  • Verbeteren van de plantweerbaarheid
natuurtuinen-natuurtuin-natuurlijke-ecologische-tuin-biologische-gewasbescherming-lieveheersbeestje